Bryt normen

Det är ett par veckor sedan vi såg bilderna av en man iklädd päls och horn mitt i Kapitolium, en symbolisk viktig byggnad och säte för USA:s kongress. Många var det som blev förvånade inför de bilder vi såg i våra telefoner, TV och datorer. Kanske också med viss oro för vad som händer i supermakten i väst. ”Hur kunde det ske?” är en av alla frågor som har väckts, så också oss i vårt eget land med följdfrågan, kan det hända här?

Tendenserna som kan leda till ett liknande resultat kan vi ana, när människor tappar tilltron det som tidigare varit tryggt. När samhällets institutioner blivit kallare, när det man tidigare varit stolt över vänds till något annat, när andra normer börjar gälla och gamla fasas ut då är det lätt att vackla med känslan av att ens rötter rycks upp.

Kvar finns tvivel, besvikelse och känslan av övergivenhet som i sin tur kan bjuda in till en ny gemenskap. En gemenskap som inte alltid är av godo, som sluter sig och pekar ut vilka som bär ett ansvar för att de känner som de gör. Den som inte håller med är svag eller borde låsas in eller än värre saker, just för att de utmanar den negativa självbilden och världsbeskrivning som man enats om i gemenskapen. Banden i en sådan grupp är starkare än alla världens fakta, kunniga och kloka människor och försök till förändring. För vem vill uppleva känslan och ensamheten som man bar innan man fick ta plats i en gemenskap där man räknades med. Där ens åsikter tas som sanning, där ens egna stora värde står i motsatt förhållande till de som befinner sig utanför gemenskapen. Det finns forskare som försöker beskriva sådana processer i grupper med bland annat maskulinitetsteorier (läs mer här) som problematiserar vad vissa normer för med sig.

Därför blir söndagens evangelium något av en röst som talar till oss idag, där till och med Jesus beskrivs bli förvånad över det som sker. Fram till honom kommer det fram en romersk officer, med ansvar för att upprätthålla disciplinen i sin 100 man starka trupp. En person skolad i helt andra normer, prioriteringar och med en livserfarenhet som skiljer sig från de flesta som Jesus mötte. Att han skulle visa svaghet inför en judisk man i ett ockuperat område blir svårt att tänka sig. Förvåningen infinner sig över officerens fråga och hans beskrivning av Jesus relation till Gud. En beskrivning som Jesus sedan bekräftar genom att hänvisa till mannens tro.

Under veckan som kommer får vi bära med oss den romerska officerens handlande genom att kliva utanför normen att vara stark. Utmaningen blir att våga ta steget att be om hjälp, och våga vara hjälparen till den som ber om hjälp.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: