FRÄMLINGSFIENTLIGHET OCH RASISM I GÖTEBORG

Vet inte om ni har sett ett inlägg på Facebook som sprids som en löpeld? Det är författat av Linda som delar en berättelse där hon uttrycker ett stort hat mot det hon upplevde när hon delade ut saker till behövande. Jag vill dock lyfta ett varningens finger mot det hon skriver. Hennes berättelse är verkar underlig och efter lite snabb granskning så klarnar bilden lite.

Enda mediet som överhuvudtaget säger något om händelsen är sajten: nyheteridag.se. En sajt som har kopplingar till SD och vars ägare har varit medlem i samma parti. En snabb koll på sidan så är det samma koncept som exempelvis avpixlat där vanliga nyheter varvas med nyheter som lyfter det ”svenska” (vad det nu är). Hela nyheten tillsammans med inlägget andas klassisk retorik från högerextremismen: offret är en etnisk svensk som vill göra gott men utnyttjas av människor från en annan kultur.

Ponera att det Linda skriver är sant, att när de skulle dela ut mat, hygienartiklar m.m. så fanns där människor av utländsk härkomst som tog mer än andra. Men är det några som verkligen har detta behovet i vårt land så är det hemlösa från andra länder som verkligen står utanför vårt samhälles skyddsnät då sociala myndigheter inte vill ta i det. De som hon lyfter i sitt inlägg som var fokus för den här dagen var tydligen svenska uteliggare(!), att göra en sådan skillnad på människor gör att det låter som Gyllene gryning från Grekland har stått och delat ut gåvor. Hon blev så rörd av att en ”svensk” hemlös kom fram att hon ville gråta (det om något säger något var Linda står politiskt sett och vilken människosyn hon gör uttryck för). Skulle det ha gått till som hon skriver har jag förståelse för dessa desperata människor som på grund av fruktansvärda förhållanden i sina hemländer tvingas fatta beslutet att åka hit och tigga om allmosor.

Men jag låter er ta en funderare utifrån följande rader som kommer från Lindas inlägg (läs inlägget här)

Hon skriver som följande:
[…] När vi kom till city var där FULLT med uteliggare, rumänier, zigenare och andra utländska människor. Dom stod och roffade åt sig allt dom kunde få tag i.[…]

Hon fortsätter:
[…] Detta pack (för det är vad dom är i mina ögon efter denna dag […]

Sen får vi inte missa avslutningen:
[…] FY FAN för dessa jävla AS! Är det detta ni naiva svenskar vill att Sverige ska utvecklas till? Är det detta som blir kontentan av ett mångkulturellt Sverige? […]

En människa som uttrycker sig så ska inte ägna sig åt välgörenhet. Då behöver man ta sig en seriös funderare på vad välgörenhet innebär. Det är att ge av det överflöd som vi har till någon som har det sämre. Ska man vara noga ska jag som givare inte ställa krav på kön, social tillhörighet, sexualitet, nationalitet eller något annat. Det som ska avgöra är om behovet finns, allt annat (som exempelvis i Lindas inlägg gör uttryck för) är att göra skillnad på bruna grunder.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: