Kommer kameran alltid bli bättre?

En fråga som ständigt återkommer i den digital världen är om och när kameror, skrivare och skärmar kan leverera en högre upplösning än våra egna ögon. Idag har många av de dyrare mobiltelefonerna en skärm som har så hög upplösning att ögat inte kan urskilja enskilda pixlar. Samma tendens kan vi också notera hos flera skärmar och framförallt från ett känt fruktföretag. I kameravärlden har det genom åren varit pixelrace som idag snarare har ersatts av att man försöker få större dynamiskt omfång och mindre brus. Samtidigt hänger frågan i luften: ”Ska jag vänta med att köpa en ny kamera för det kanske kommer en som är bättre?”.

Sensorn som sitter i din kamera och våra ögon är på ett sätt ganska lika, då de båda registrerar ljus och har en liknande uppbyggnad. Men det är ungefär där som likheterna upphör och av den anledningen är det svårt att göra en jämförelse mellan den digitala världen och den biologiska. Häng med och bli inte avskräckt av siffrorna och informationen nedan.

Sensorns och ögats uppfattning av världen

Kamera och öga i jämförelse. Proportioner av skärpa och färg för ögat är något överdrivna. Det lilla område som vårt öga kan se gäller om vi bara tittar på en punkt. Ögat arbetar normalt genom att röra sig och då skapa en hel bild. (Foto: Kim Sanfridsson)
Kamera och öga i jämförelse. Proportioner av skärpa och färg för ögat är något överdrivna. Det lilla område som vårt öga kan se gäller om vi bara tittar på en punkt. Ögat arbetar normalt genom att röra sig och då skapa en hel bild. (Foto: Kim Sanfridsson)

Sensorns upplösning anger man i megapixlar medan ögats beskrivs utifrån dess förmåga att utskilja två punkter i synfältet. Om vi förenklat säger att synfältet för ett öga är 120 grader ger det 7 200 bågminuter och forskning har visat att ögat kan urskilja två punkter eller linjer som bara åtskiljs av 0,39 bågminuter eller 0,00005 grader i vårt synfält. Därav blir avståndet till det vi ser också avgörande för hur ögat uppfattar bilden. Tänk dagstidningen vars bilder byggs upp av små punkter, är man tillräckligt långt bort ser man inte de enskilda punkterna utan de flyter ihop till en helhet. Så med andra ord, en tjock-tv ger samma ”upplösning” som en FullHD-tv om man placerar dem på olika avstånd.

Ögats synfält

Ögats synfält och upplösning (Illus: Kim Sanfridsson)

Med hjälp av den förenklade skissen kan vi se att ögat har tre olika områden skiftande möjlighet till skärpa, färg och kontrast. Med lite enkel matematik kan vi se vad ögats upplösning skulle kunna motsvara om det var en kamerasensor:

Maximal skärpa, kontrast och färg: 0,07 megapixlar (1,4 grader x 1,4 grader x 60 x 60/(0,3 x 0,3))
Hyfsad skärpa, kontrast och färg: 2,9 megapixlar (8,6 grader x 8,6 grader x 60 x 60/(0,3 x 0,3))
Utifrån de siffrorna skulle jag nästan vilja säga att dagens digitalkameror med råge har passerat vad våra ögon egentligen mäktar med, 2,97 megapixlar. Men det är inte hela sanningen, som jag nämnde tidigare rör sig våra ögon för att registrera det som finns i vårt synfält. Ögat stannar här och där och dras till olika mönster, kontraster och former och allt eftersom det arbetar skapar vår hjärna en bild av det vi ser. Genom igenkänning så lyfts vissa saker fram i jämförelse med andra, en del saker försvinner helt då hjärnan inte vet vad det är eller sorterar bort för det är oviktigt.

Man skulle kunna göra om ekvationen utifrån vad ögat skulle kunna uppfatta under en viss period under tiden det arbetar, då hamnar vi på hisnande 576 megapixlar utspritt över vårt synfält. Dit har dagens kameror ännu inte nått.

Kontrast, dynamiskt omfång och känslighet

En vanlig kamera har ofta möjligheten att ställa in ISO mellan 100 – 6 400 och kan göras med ett snabbt byte i menyer. Våra ögon tar lite tid på sig att ställa in utifrån hur ljust eller mörkt det är. I tester kan ögat registrera så få som 100 – 150 fotoner och olika siffror lyfts fram och ögat kan då motsvara alltifrån ISO 800 – 3 200 som övre gräns och ISO 1 som lägre gräns.

Där ögat verkligen går om dagens teknik är när vi talar om kontrast och dynamiskt omfång. Våra ögon har ett otroligt stort omfång om man jämför med fullt solljus och en stjärnklar natt: 1:1 000 000. Totalt över 20 bländarsteg om ser till ögats hela arbetsområde, dock ligger det normalt på c:a 6,5 bländarsteg på dagen. I jämförelse hittar vi kamerans område runt 10 – 11 bländarsteg.

Hantering av bildinformation

Ögat i all ära, men det som verkligen gör det svårt för kameror att komma ikapp vår syn är hur hjärnan hanterar informationen den får. Förutom att den vänder rätt bilden som träffar ögat så lägger den till och tar bort information i bilden. Därför blir bilden från kameran inte alltid som vi tänkt oss när vi jämför den färdiga bilden med vårt eget minne. Så därför är det inte så konstigt att bilderna från festen ser tråkiga och händelselösa ut när man ser bildströmmen på Facebook eller Instagram.

Så kommer kameran bli bättre än ögat?

För tillverkarna av kamerasensorer kommer det alltid vara möjligt att förbättra omfång, brus och färgåtergivning. Så det är bara en fråga om tid och resurser för när man kan göra en sensor som har bättre specifikationer än vad våra våra egna sinnen. Men! Kameran och programvara kommer aldrig att kunna ge samma hantering av bilderna som vår egen hjärna. Därför spelar det inte så stor roll hur dyr kamerautrustning du egentligen har när du väl tar bilden, utan det handlar om du som fotograf kan fånga bilden som hjärnan tänker sig den. För det krävs träning och tid, något som tyvärr inte ingår när man köper en ny kamera. Om man däremot lägger den tider så kommer festbilden kännas mer sann med vad man kommer ihåg och då blir kameran vårt eget öga mot verkligheten.

Vill du veta mer?
Vill du fördjupa dig ytterligare i ämnet rekommenderar jag ett besök på följande sidor (vilket också är källor för texten ovan):

Clarkvision.com

Florida State University

Wikipedia.org

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: