Kontakt

Jag vill rekommendera att du använder eller provar krypterad e-post vid kontakt. Inte för att det kanske ska skickas några hemligheter, utan för att öka kunskapen om hur enkelt det är att skicka meddelanden via e-post som inte går att avlyssna eller avkoda med dagens teknik. För att testa detta gör du så här:

Använder du din e-post som webbmail kan du använda ett insticksprogram som heter Mailenvelope som du installerar via den här länken: Mailenvelope. Följ instruktionerna vid installationen om hur du konfigurerar det. Min krypteringsnyckel som du sedan importerar hittar du här: keys.openpgp.org.

Vill du sedan få svar krypterat måste du skicka med din egna publika nyckel (denna skapar du i Mailenvelope).

Fingeravtrycket för min nyckel är:

842A F093 2E1F C049 7216 C975 3E27 E2DB BCDD A225

Du kan också skicka krypterad e-post via ditt eget e-postprogram som exempelvis Outlook eller Thunderbird. Programmet som i grunden används är GnuPG (open-source versionen). För de flesta större e-postprogram finns det färdiga plugins som kräver väldigt lite av dig som användare. Så lättast är att söka på valfri sökmotor efter: ”namnet på ditt e-postprogram plugin gnupg

Med hjälp av detta så är det näst intill omöjligt att dekryptera vad som står i ditt e-postmeddelande. Detta gäller även för myndigheter och organisationer runt om i världen. Det som är viktigt att komma ihåg är att mejladress och ämnesraden inte krypteras. Och vill du vara riktigt anonym så skickar du inte från ditt vanliga e-postkonto eller från arbetsgivarens e-postkonto.

För att skicka e-post till mig skickar du till: kim.sanfridsson (snabel-a) uluntu.se.

%d bloggare gillar detta: