Människor som tigger

Det finns några frågor som är brännande i vår tid: vargen, invandring och människor som tigger. Dessa frågor har en förmåga att ta upp alltmer plats i våra tidningar, tv och sociala medier. Speciellt när det handlar om invandring så är det mycket ljusskygga krafter som rör sig i alla samhällsskikt och åldersgrupper.

Till och med en av våra mer namnkunniga journalister i TV har snappat upp en sådan tråd där hon och hennes man spanat på människor som tigger utanför en mataffär och förklarat att det är organiserat m.m. I Säffle så rapporterarlokaltidningen om att en knappt 13 år gammal tjej spottade en människa i ansikten som satt utanför affären och bad om pengar.

Vi stannar här. Alltså, en tjej som är runt 13 år gammal och spottar en människa i ansiktet som ber om hjälp (!), hur och vad är det som driver ett barn till ett sådant handlande som i grunden är ett uttryck för hat och bristande empati? Man ska aldrig döma ett barn för deras handlande och det gör inte jag heller men det vi kan se är vilka krafter som faktiskt är på frammarsch i våra samhällen. Ofta ivrigt påhejade av av olika grupper som står för hat, främlingsfientlighet och intolerans mot människors livsval.

Så vad har allt detta med Jesus och lärjungarna att göra kan man fråga sig och jag skulle vilja säga: precis allt. Vi möter samma åsikter hos lärjungarna när den kanaaneiska kvinnan ropar efter dem.

”Säg åt henne att ge sig iväg, hon går ju bakom oss och ropar.”

Hur hade vår värld sett ut om Jesus nu hade vänt sig om och gått mot kvinnan och spottat henne i ansiktet eller kört bort henne? Kanske var det också det som lärjungarna förväntade sig att deras ledare skulle göra. För hon kom från fel område/land och var kvinna, varför skulle Jesus befatta sig med henne? Till och med Jesus visar att han inte riktigt vill ha med henne att göra men hon backar inte utan placerar in sig i den tidens modell. Hon gör sig till en av de lägsta i samhället i sin jämförelse med hundarna som äter smulorna från sina herrars bord.

Då plötsligt ställs ordningen åt sidan och Jesus talar till människan som står framför honom. För det viktiga i Jesus ögon just då är inte att hon är kanaaneisk eller ens kvinna utan att hon backar inte för samhällets normer. Hon vågar tro på att hon kan bli hjälpt av mannen som står framför henne och därmed låter hon sin tro stå över allt annat. Detta är det Jesus ser när han säger:

”…din tro är stark, det skall bli som du vill.”

Om vi lägger modellen på vår tid och samhällssituation så blir det riktigt spännande. Till vårt land och många fler kommer människor som står utanför samhället. De kan inte få jobb, de kan inte ordna med mat på bordet hemma, att resa iväg är sista chansen för att försöka överleva. Väl här blir de i vårt samhälles ögon något av det lägsta: en människa som tigger pengar för sin överlevnads skull. Ungefär som kvinnan som jämförde sig med hundarna. De här människorna om något är det tydligaste exemplet för den kämpande tron i vårt sammanhang. De satsar allt på att försöka få ett bättre liv.

Hur ska vi då bemöta dessa människor? Som barnet, lärjungarna eller reportern? Eller ska vi försöka göra som Jesus, sträcka ut handen och säga: ”din tro och hopp har hjälpt dig” och släppa i ett par kronor från vår egen plånbok?

Vilket val  vi än gör ligger på vårt eget samvete, ibland kan vi göra något för vår medmänniska, ibland orkar vi inte för att vi har fullt upp med oss själva. Det stora problemet är när man inte längre ser dessa personer som människor utan en anonym massa med negativa egenskaper. För de är människor med känslor, drömmar och hopp. När man förminskar dem till något annat än människor så är det dags att stanna upp och fundera på vad som händer.

När det händer kan man också vända sig till Gud och be om hjälp att se människan eller be om förlåtelse för att man förminskat även dessa Guds avbilder. För om vi inte kan se andra som människor hur ska vi då kunna se oss själva som människor med de brister vi själva har?

Predikan som hålls i Nors kyrka 1 mars.

Journalisten, Elisabeth Höglund, http://elisabethoglund.se/blogg/nu_star_det_klart_tiggeriet_ar_organiserat/

Ledarsidan i Säffletidningen, http://nwt.se/saffle/st-ledare/2015/02/27/en-loska-pa-vardigheten

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: